PROJECT 12

Lezen 2019 (voor elk kind een leesboek!)

Dit project is mogelijk gemaakt door Emmaus Domstad, zij hebben het totale project gefinancierd!

In de maand juli 2019 zijn 3500 leesboeken afgeleverd aan ‘onze’ 14 basisscholen 

De afgelopen jaren is tussen de stichting GSS en Biblionef Nederland/Ghana een prettige samenwerking ontstaan. Eerste contacten zijn gelegd voor het Bibliotheekproject dat we bij de Corsa school in 2016 hebben gerealiseerd: we hebben een bibliotheek opgezet om de leesvaardigheid te verbeteren van de 500 schoolkinderen van de Corsa school. Biblionef Ghana heeft destijds honderden leesboeken gratis beschikbaar gesteld voor deze bibliotheek.

Graag willen wij ‘onze’ 14 basisscholen in Ghana ook voorzien van leesboeken om zo de leesvaardigheid en Engelse kennis van kinderen op al deze scholen te verbeteren. Het lokale ‘’coordination team’’ heeft voorjaar 2019 een vergadering belegd waar alle schoolhoofden van de 14 scholen aanwezig waren. Het leesboeken-project is besproken en men is zeer enthousiast.

Inmiddels zijn afspraken gemaakt met Biblionef Ghana over de levering van 3500 leesboeken (250 leesboeken per school) in de zomer van 2019.

Biblionef Ghana levert de boeken, maar stelt een workshop verplicht: van iedere school moet 1 docent een workshop volgen waarin hij/zij leert hoe je ervoor zorgt dat kinderen regelmatig gaan lezen. De stichting GSS zal boekenkasten laten maken door plaatselijke vaklieden zodat de boeken op een vaste plaats worden aangeboden.

Inmiddels heeft de Corsa school al een aantal jaren ervaring opgedaan met de bibliotheek. Schoolhoofd Anane Korsah heeft het lezen geïntegreerd in het schoolprogramma en kinderen zijn veel beter gaan lezen en daarnaast is hun Engels verbeterd.

De kosten voor dit leesboekenproject bedragen in totaal ca. €1500 (incl. fee Biblionef Ghana, transport Accra naar Sefwi Bekwai, een workshop organiseren voor 14 scholen en de levering van boekenkasten om de boeken in op te ruimen). 

Met dit leesprogramma worden op de 14 basisscholen in Ghana 3500 kinderen bereikt.

Media  bekijken